Voertuigonderdelen: motorbanden

Gepost op

Het motorfietsseizoen komt elk jaar in de lente volop op gang. Het is van groot belang dat u voldoende aandacht schenkt aan de soort en de kwaliteit van de motorband. Het type motorbanden is afhankelijk van het soort motor en de rijstijl van de gebruiker.


Motorbanden voor de openbare weg

Uw keuze van motorbanden moet onder andere afhankelijke zijn van uw gewenste rijstijl. Een algemene analyse van de tendensen in Europa heeft uitgewezen dat radiaalbanden en diagonaalbanden de meest gebruikte soorten zijn. Door de specifieke constructie bieden radiaalbanden vaak betere prestaties. Dit is vooral het geval al u met hoge snelheid wilt rijden. Niet alle radiaalbanden zijn gemaakt van hetzelfde soort rubber. Het is van vitaal belang om deskundig advies te vragen bij uw leverancier. Een professionele verkoper zal bijvoorbeeld rekening houden uw rijstijl bij het kiezen van de motorband. Er moet ook rekening gehouden worden met het feit of u als klant langeafstandsreizen beoogt. In dit geval is de belasting van de motorbanden veel zwaarder dan normaal, wat een belangrijke factor is. Bij de keuze van de motorbanden is het rijplezier de secundaire factor na de veiligheid en niet andersom. 


Toerbanden 

Vergeleken met andere soorten motorbanden hebben toerbanden waarschijnlijk het breedste toepassingsgebied. We moeten er rekening mee houdt dat deze banden optimaal presteren bij een snelheid die lager is dan 120 km/uur. U moet er dus rekening mee houden dat ze niet geschikt zijn om "sportief" te rijden. Ze zijn wel ontworpen om te rijden op een brede waaier van wegoppervlakken. Ze bieden de mogelijkheid om lang en comfortabel te rijden. Ook regen is geen significant probleem voor toerbanden. 


Chopperbanden

Met cruisermodellen, ook bekend als chopperbanden, is de hoge snelheid niet de belangrijkste factor. In plaats hiervan is de focus gelegd op goede grip in de bochten en het verkorten van de remafstand van de zware motoren. 


Off-road motorbanden

Zoals de naam het zelf zegt zijn deze banden ontworpen om "off the road" te rijden. Hierbij denken we aan weiden, bossen, grindwegen enzovoort. De banden hebben daarom een zeer sterke constructie en moeten bestand zijn tegen extreme omstandigheden. Ze maken het mogelijk om in moeilijke omstandigheden zoals op grind en in sneeuw te rijden.


Sportbanden

Om optimaal gebruik te kunnen maken van een racemotor moet u sportbanden op uw motor hebben. Deze motorbanden zijn meestal niet bedoeld voor gebruik op de openbare weg omdat de tolerantiegrenzen zeer smal zijn. De bandenspanning en de bandentemperatuur moet op elkaar afgestemd worden voor een competitieve omgeving. Sommige sportbanden worden ook ontworpen voor gebruik op openbare wegen hoewel hun gebruik beperkt is tot een beperkt aantal ondergronden. Als u toch snel wilt rijden op de openbare weg, dan moet u de voorkeur geven aan radiaalbanden omdat deze op de meeste ondergronden bruikbaar zijn en een uitstekende grip hebben.

 

Kijk op Bandenservice Nederland BV voor een ruim assortiment aan motorbanden.


Delen